Bankbetétek

A bankbetét egy olyan termék, amit mindenki ismer. A pénzügyi válság egyik áldása, hogy a (külföldi) források beszűkülése miatti kényszerből a bankok végre elkezdték megbecsülni a magyar forrásokat, elfogadható kamatokat kínálnak a bankbetétek a hazai kisbefektetőknek.

Néhány jó tanács a bankbetétekkel kapcsolatban:

- Soha ne tartsuk a teljes vagyonunkat egyetlen bankban. A jelenlegi helyzetben nem tudni, talpon maradnak-e a bankok, jobban járunk, ha több bank között osztjuk meg a vagyont, lehetőleg olyanok között, akik nem jártak élen az esztelen, deviza alapú lakáshitelezésben.

- Soha ne egy összegben kössük le a pénzünket a bankbetétekben! Ha hozzá kell bármiért nyúlnunk menet közben, minden addigi kamatot elveszítünk. Nyugodtan leköthetjük ugyanazt az összeget 3-4 részletben is, így elég csak az egyiket feltörnünk, a többi tovább kamatozik.

- Figyeljünk a költségekre. Egy kéthónapos akciós bankbetétért nem éri meg, hogy kisebb összeget (kb. másfél millió Ft alatt) mozgassunk bankok között pár ezer Ft-ért. Amíg utazik a pénz, addig is kamatmentesen használják azt a bankok. (Ha szerencsénk van egy hosszú hétvégével, akár 4-5 napig sem kapunk a pénzünkre kamatot.). Segítünk Önnek: nyissa meg a bankbetét-kalkulátorunkat itt. Ezzel az excel-táblával forintra pontosan kiszámolhatja, megéri-e másik bankba átutaltatnia a bankbetéte összegét.

- Óvakodjon az apróbetűket is tartalmazó betéti lehetőségektől! Soha ne kösse le a pénzét, ha nem érti pontosan, milyen feltételek mellett teszi ezt meg. Több bank kínál kombinált betéteket, ahol a bankbetét részre két hónapra akár évi 15-17%-ot is ígér, de a pénzének a másik részét berakatja Önnel biztosításba, három éves lekötésbe, és egyéb, átlag ember számára általában átláthatatlan termékbe. Csak akkor válasszon ilyen terméket, ha biztos benne, hogy száz százalékosan érti, mibe fektet és milyen rizikóval. Ebben az esetben a kéthónapos akciós kamatú bankbetét csak a csali a horgon. Ne higgye feltétlen el, amit a bankos kisasszony mond, mert a legtöbb esetben sajnos ő sem ért hozzá, valamint neki ki van adva a tervszám, melyik termékből mennyit kell eladnia. Ez neki fontosabb, mint az Ön érdekei.

- Több bank kínál internetes utalást, többen ingyen, vagy alacsony, ötven forint körüli összegért. Éljünk vele, a papír alapú utalás ritkán kevesebb 5-6 ezer Ft-nál (nagyobb összegnél). Ha ez magasabb havidíjú díjcsomaghoz jár csak, akkor csak utalás előtt pár nappal váltsunk a magasabb csomagra, előtte felesleges hónapokon át a magas havidíjat fizetni.

- Ne felejtsük el megszüntetni a már feleslegessé vált bankszámlákat, mert a havi díjakat tovább számlázzák és gyakran egy behajtó cégtől fogunk kapni egy csekket 10-20 ezer Ft-ról. A megszűntetést a pénz elutalása után egy-két nappal tudunk csak kezdeményezni és sajnos általában csak személyesen. Sok bank egész hónapra kiszámlázza a havidíjat, akkor is, ha elsején szüntetjük meg a számlát.

- Spóroljunk a bankköltségekkel! Több kisebb bank ad teljesen díjmentes bankszámlát, utalást és/vagy normális kamatot a bankszámlán lévő lekötetlen pénzre is. A bankszámlára, utalásra, készpénz-felvételre költött havi akár csak 500-600 Ft évente már 7-8 ezer Ft-ot jelent. A vállalkozói bankszámlákon ennek sokszorosát lehet spórolni. Érdeklődjön kollégáinknál a lehetőségekről.

Bankbetéteit is ránk bízhatja, folyamatosan figyeljük az akciós kamatokat és lehetőségeket. Töltse ki az űrlapunkat itt és kollégáink hamarosan felhívják Önt.