Befektetési alapok

A befektetési alapok előnye, hogy a befektetési jegy megvásárlásával már kisebb összeggel is könnyen juthatunk akár egy jól diverzifikált portfolióhoz is. Jó esetben a pénzünket egy hozzáértő alapkezelőre bíztuk, aki várhatóan nagyobb szakértelemmel kezeli azt, mint ahogy mi tudnánk. A nyíltvégű befektetési alapok napi árfolyam közzétételére kötelezettek, valamint kötelesek visszavásárolni a felajánlott jegyeket, így gyorsan a pénzünkhöz jutunk.

A befektetési alapok magyar szabályozása némileg eltér az angolszász szabályozástól, erről csak pár szóban szeretnénk szólni:

A befektetési alap jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amely megvásárolható befektetési jegyeket bocsát ki. Minden befektetési alapot egy alapkezelő kezel, amit egy tőle független letétkezelő ellenőriz. Hozzáférhetőség szempontjából lehet zártkörű és bárki által vásárolható nyíltkörű befektetési alap, lejárat szempontjából lehet nyíltvégű, azaz lejárattal nem rendelkező és adott időpontban lejáró, zártvégű alap. A nyíltvégű befektetési alap jegyeit a kibocsátó köteles visszaváltani, a zártvégű alap jegyeit lejárat előtt harmadik félnek adhatjuk csak el, akár a tőzsdén, akár az OTC piacon. Nyíltvégű alapoknál a visszavásárlás 1-3 nap alatt megtörténik, kivéve az ingatlanalapokat, ahol a visszavásárlás 90 munkanap is lehet.

Minden alapot a BAMOSZ (A Befektetési Alapok Magyarországi Szövetsége) ajánlása alapján be kell kategorizálni, mert így lesznek összevethetők az elért hozamok és a költségek.

A befektetési alapok leggyakoribb típusai:

- Likviditási és pénzpiaci alapok (ezek körülbelül egy lekötetlen bankbetétnek felelnek meg, három hónapon belül lejáró kötvényekbe és a pénzpiacra fektetnek be)
- Különböző futamidejű kötvényalapok.
- Részvényeket különböző mértékben tartalmazó vegyes és tiszta részvény alapok.
- Ingatlanfejlesztő és ingatlanforgalmazó alapok.
- Más alapokba fektető, úgynevezett alapok alapjai.
- Speciális alapok: származtatott alapok, tőke, vagy hozamvédett, illetve tőke-, vagy hozamgarantált alapok, abszolút hozamra törekedő alapok, nyersanyag alapok, stb.

Ugyanaz igaz a befektetési alapokra, mint a többi befektetésre, hogy a befektetési időtáv és az egyéni kockázatviselési hajlandóság alapján válasszunk a lehetőségek közül.

A befektetési alapok lehetnek aktívan és passzívan kezeltek. A passzívan kezelt alapok kezelői nem próbálnak meg okosabbak lenni a piacnál, megelégednek a piaci mutatók (benchmarkok) leképezésével és tartásával, míg az aktívan kezelt befektetési alapoknál megpróbálnak többet kihozni, mint a piaci átlag. Az aktív portfoliókezelés a sok adásvétel miatt jelentős többletköltséget okoz, a meghozott döntések meg sokszor lehetnek rosszak is. Régi és nem eldöntött vita, hogy érdemes-e aktívan kezelni egy befektetési alapot, nem meglepő módon mindkét tábor másképpen gondolja ezt. Az aktív portfoliókezelés értékelésénél fontos, hogy több évet vizsgáljunk, mert attól, hogy idén valami bejött, attól még bukhatunk hatalmasat jövőre és fordítva.

Azok a költségek…

Sajnos a befektetési alapoknak is vannak árnyoldalai, ezek pedig a költségek. Egyrészről minden alapnak vannak működési költségei (a tartott és forgatott papírok adásvételi költségei, letétkezelői díj, felügyeleti díj, marketing költség, stb.), vagyonkezelői díj (ez a haszna az alapkezelőnek, ez általában fél és négy százalék között változik), forgalmazói díj (ez a jutaléka a forgalmazó cégeknek, gyakran vételkor és eladáskor is kell fizetnünk valamennyit) és néhány befektetési alap külön sikerdíjat is felszámol, ha sikerül vernie a piaci hozamokat.

Ezek a költségek összeadva komoly pénzeket is jelenthetnek, egyszerűbb esetekben néha érdemes elgondolkodni, hogy nyerünk-e annyit egy alappal, mint amennyit bukunk a költségekkel. Például különböző futamidejű állampapírt mi is össze tudunk vásárolni, igaz drágábban, mint ha azt egy alapkezelő tenné, de ha több évre akarjuk tartani, érdemes meggondolni, nem jövünk-e jobban ki, ha mi csinálunk magunknak egy portfoliót. (Feltételezve, hogy értünk hozzá és tudjuk, mit csinálunk.)

A befektetési alapok, hála a BAMOSZ tevékenységének, kötelező közzétenni több évre visszamenőleg az elért hozamokat. Mind ezeket, mind a költségeket vessük össze, mielőtt döntünk.

Még a magyar piacon is rengeteg alap közül válogathatunk, várjuk hívását, hogy segítsünk eligazodni Önnek a befektetési alapok világában is. Ide kattintva kitöltheti a kérdőívünket és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.