Részvénybefektetők gyakori hibái

Ezen az oldalon néhány gyakori viselkedési hibát szeretnénk bemutatni, ami a részvénybefektetőkre gyakran jellemző és amiket érdemes elkerülni.

- Információ kizárása: fél szembenézni a veszteségekkel, ezért inkább homokba dugja a fejét, várva, hogy majd magától megoldódik a probléma.

- Sikerek túlértékelése, a kudarcok bagatellizálása. Ez a kocsmai pókergépek rajongóihoz hasonló magatartás, akik évekig mesélik, hogyan csináltak 100 Ft-ból harminc ezret, miközben maguknak sem vallják be, hogy hányszor bukták el a teljes havi fizetést még aznap.

- Diszpozició, a befektetők sokáig tartják a veszteséges papírt és túl hamar kiszállnak az emelkedő árfolyamú papírokból.

- A befektető fél realizálni a veszteséget, ezért túl sokáig ül a papírjain egy zuhanó piacon.

- Mentális nyilvántartás: a befektető a papírjait külön-külön mentális rekeszben kezeli ahelyett, hogy a teljes befektetése hozamát együtt tekintené.

- Túlzott önbizalom: a befektetők túlbecsülik a képességeiket, az átlagnál magasabbra értékelve azt. Eredményei: gyakoribb kereskedés alacsonyabb hozam mellett, alábecsülik a portfoliójuk kockázatát, tévesen értékelik a piaci információkat, túlreagálva az értéktelen információkat, a hiedelmeiket alátámasztó információkat túlértékelik, a többit figyelmen kívül hagyják. A sikereket maguknak tulajdonítják, a kudarcaikért másokat okolnak. A statisztikák szerint az egyedülálló, régebb óta, vagy hivatásosan tőzsdéző férfiak a legérintettebbek, akik gyakori kereskedéssel jóval az átlag alatti hozamokat produkálnak.

- Csordaszellem: felülvizsgáljuk a saját véleményünket, ha a tömeg véleményétől eltér (csak nem téved mindenki más).