Hogyan válasszunk brókercéget?

Az érvényben lévő törvények értelmében a tőzsdé(ke)n csak az ott regisztrált cégek kereskedhetnek közvetlenül. Ennek a szabályozásnak a célja a tőzsdei kereskedelem tisztaságának és az elszámolás biztonságának a garantálása.

 

Ezért magánemberként csak egy tőzsdei kereskedőn, vagy annak megbízottján keresztül kereskedhetünk tőzsdei papírokkal és árukkal.

 

Ebben a menüpontban a megfelelő brókercég kiválasztásában szeretnénk segíteni.

 

A legelső, amit a választás előtt fontos tisztáznunk magunkban, hogy mit is szeretnénk csinálni a tőzsdén. Ha csak vennénk pár részvényt, amit évekig megtartanánk (ez a "buy and hold them" taktika), akkor olyan céget nézzünk, ahol alacsony az értékpapírszámla havi vezetési díja. Ebben az esetben ez fontosabb az Ön számára, mint a kereskedésre felszámolt adás-vételi jutalék.

 

(Csak egy zárójeles megjegyzés: szintén sok vita folyik arról, hogy az állandó adás-vétellel lehet-e hasznot elérni a buy and hold them taktikával szemben, ha figyelembe vesszük az adásvételi költségeket és a rossz döntések lehetőségét is. Természetesen mint annyi más esetben, itt is mindkét tábor a maga igazáról van meggyőződve.)

 

Ha ennél több aktivitást szeretne a tőzsdén tenni, járjon utána, hogy a kiszemelt brókercég nyújtja-e az Önnek szükséges lehetőségeket, illetve milyen áron biztosítja azt (day-trade, shortolás, külföldi részvények vásárlása, határidős piacok, opciók, árutőzsde, stb.). Érdeklődjön a minimum díjakról is, a legtöbb cégnél úgy van meghatározva az adásvételi jutalék, hogy X%, de minimum Y ezer Ft.

 

Fontos szempont az is, hogy szeretné-e bróker segítségét igénybe venni az ügyletek lebonyolításához, vagy elég Önnek az internetes felület.

 

További szempont, hogy a brókercég milyen szolgáltatásokat nyújt a kereskedésen kívül. (Elemzések, összefoglalók, stb.)

 

A felszámolt díjakban hatalmas szórás van a piacon, persze ez függ attól is, hogy milyen összeggel és milyen intenzitással kívánunk kereskedni, illetve hogy brókert igénybe veszünk-e. Az internetes kereskedés 0,2%-os díjától a szabad rablás kategóriájába tartozó 2%-os díjig sok minden előfordul a piacon.

 

A brókerekkel kapcsolatban két dolgot kell tudni:

 

Az egyik, hogy a bróker az adásvételi jutalékból kapja a fizetését. Neki nem érdeke, hogy Ön ráüljön a részvényekre évekig, neki az a jó, ha Ön akár naponta adja-veszi a részvényeket. Ahogyan az újautó-kereskedőt sem érdemes megkérdeznünk, hogy szerinte lecseréljük-e a három éves autónkat egy újra, ugyanígy a bróker is sok indokot fog találni azonnal az adásvételre. Churning-nek hívják azt, amikor egy bróker csak azért folytat felesleges kereskedést a rábízott vagyonnal, hogy a jutalékát zsebre tehesse. Külön neve van a szakmában a decemberi adásvételi láznak, amelynek a legfőbb mozgatója, hogy sok bróker a prémium miatt szeretné teljesíteni az éves tervét, ezért sok részvényt ad-vesz a piacon az ügyfelei kárára.

 

A másik fontos tudnivaló, hogy nincs a brókernél a bölcsek köve, mert ilyen nem is létezik. Sokan szeretnék, hogy a brókerük mondja meg, hogy mit mikor érdemes venni, de ezt körülbelül csak fej vagy írás alapon lehet megtippelni. Ha a bróker tudná a tutit, akkor nem a mi pénzünk forgatásával töltené az idejét, hanem a saját vagyonát sokszorozná meg.

 

(Újra csak zárójelben egy példa a tőzsde kiszámíthatatlan viselkedéséről: 2009 márciusa és októbere között a magyar részvények értéke több, mint a duplájára nőtt, miközben továbbra is tombolt a gazdasági válság. A részvényárak minden újabb rossz hír hatására tovább emelkedtek, minden racionális ok nélkül. Ha valaki pénzügyi szakértőre hallgatott ebben az időben, akkor kimaradt ebből a hatalmas emelkedésből. Még novemberben is, miközben újabb amerikai nagybank csődölt be, illetve a fejlett országok arról tanácskoztak, hogy még nem lehet levenni a gazdaságokat az állami lélegeztető gépről, mert azonnal összeomlanának, valamint közgazdászok fejtették ki, hogy még csak most ér bele a válság a második hullámvölgybe, a magyar részvényárak még tovább emelkedtek a több, mint 100%-os növekedés után is.)

 

Természetesen a fentiekkel nem azt állítjuk, hogy nem érdemes bróker segítségét igénybe venni, mert egy becsületes és felkészült bróker sokat tud segíteni a pénzünk kezelésében. Érdemes érdeklődni egy-egy bróker felől, hogy mi a véleménye a többi ügyfelének róla.

 

Ha pénzügyi tanácsadásra van szüksége, töltse ki a kérdőívünket és kollégáink felhívják Önt.