Jótanácsok pénzügyekhez

- Ne növelje az életszínvonalát a bevételeivel párhuzamosan. A legtöbb ember azért nem ér el soha semmit anyagilag, mert amint többet keres, azonnal többet is költ. Nagyobb autó, nagyobb ház, drágább nyaralás. Mindezek azonnal állandó havi többletkiadást is jelentenek a fenntartási költségek növekedései miatt, ezért nem tud tőkét gyűjteni, ami az alapja lenne annak, hogy egyről a kettőre juthasson.

- Mindenképpen rendelkezzen hat havi megélhetésének megfelelő összeggel, könnyen mobilizálható formában. Bármikor előfordulhat, hogy átmenetileg elveszti a munkáját, vagy a munkaképességét. Ez az összeg semmilyen más célra ne legyen lefoglalva. Teljesen másképpen megy el egy állásinterjúra, ha a lakbérre, vagy a hiteltörlesztésre kell a pénz, de azonnal, mint akkor, amikor akár fél évet is át tud vészelni a tartalékaiból.

- Ne feledje, a sok kicsi sokra megy. Nézze át a kiadásait, mennyit fizet internetre, mobilszámlára, bankszámla költségeire, lakásbiztosításra, stb. Gyakran évi száz-százötvenezer Ft feletti összeg takarítható meg okos szolgáltató-váltásokkal magánembereknél is. Vegye elő az elmúlt 3 hónap banki kivonatait és adja össze az összes költséget egy üres papíron. Tegye ezt meg a mobilszámlával és az internet előfizetésével. Ezután nézzen szét a piacon, milyen egyéb lehetőségei lennének.

-A hitel nem más, mint a jövő bevételeinek előre eladása, nyomasztóan magas költségek mellett. Ezért inkább ne éljen vele. Semmiről nem marad le, ha pár évig nem külföldön nyaral, nem cseréli le az autóját, vagy a régi tévéjén nézi az adásokat. Illetve kimarad rengeteg fejfájásból és anyagi nehézségből. Éljen bölcsen, a lehetőségeinek megfelelően.

- Tartsa nyílván a kiadásait. Megdöbbentő dolgok derülnek ki, ha néhány hónapig írja minden kiadását. Például napi két kétszáz forintos kis üveges kóla évi 146 ezer Ft-ot jelent. Ugyanez igaz a büfében megivott mindennapi capuccinora, a kihozatott ebédre és a napi doboz cigire is.

- A 25 évesen feleslegesen elköltött százezer forint kb. 350 ezer forintot jelentene nyugdíjba vonulásakor mai értéken(!), ha infláció felett 3%-os hozammal kalkulálunk.

- Éljen tervszerűen a pénzügyeiben is. A legtöbb ember mindenféle terv, vagy cél nélkül éli az életét, nem tudva, mit fog csinálni holnap, vagy öt év múlva. Ezért nem sikeres a legtöbb ember, mert nem tudja, hová tart. Érdemes felkészülni az embernek az előre látható életállomásokra anyagi területen is, mint például a lakásvásárlás, a gyermek iskoláztatása, vagy a nyugdíjas kor. Kérje pénzügyi tanácsadója segítségét, hogy időben felkészülhessen azokra a napokra, amik biztos eljönnek az Ön életében is.

- Ha vállalkozásból él, legyen gondja arra, hogy képezzen pénzügyi tartalékot a vállalkozása mellett. Sokan forgatják vissza az összes pénzt a vállalkozásukba, mert úgy gondolják, ott több hasznot hoz. Ez lehet igaz, de ha beüt a csapás a cég életébe, Ön ott marad egy fillér nélkül, esetleg még a házát is elveszti, ha a cég miatt jelzálogot vett fel rá. A csapás beüthet külső okok miatt is (a jelenlegi hitelválság nyomán rengeteg dúsgazdag cég került hónapok alatt a teljes csődbe a túlzott hitelek miatt), belső okok miatt (egy tolvaj alkalmazott, vagy üzlettárs miatt), esetleg beperlik a cégét több százmilliós kártérítésre egy rosszul végzett munka, vagy bármi egyéb ok miatt.

- Fizetése 10%-át minden hónapban tegye félre, elsõként azt elkülönítve. (Ha a maradékból akarja eltenni hónap végén, abból soha nem lesz semmi.) Meg fog döbbenni, hogy egy-két esetleg nehéz hónap után ki fog jönni a maradékból. Az így megtakarított összeget soha ne élje fel, ez legyen a tõkegyűjtése a jövõre nézve.

 

További, személyre szóló tanácsokért töltse ki kérdőívünket és pénzügyi tanácsadó kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.