Egyéb, vállalati és banki kötvények

Az államon kívül vállalatok is bocsáthatnak ki hitelszükségletük fedezésére kötvényeket. Ez a vállalati kötvénypiac Magyarországon gyakorlatilag nem létezik, néhány nagyobb kötvénykibocsátástól eltekintve (OTP, MOL). Amíg az Egyesült Államokban a cégek rutinszerűen bocsátanak ki kötvényeket, a magyar piac és a magyar cégek mérete miatt ez az út gyakorlatilag nem működik.

Nagyon fontos, hogy milyen kötvényt veszünk. A skála a jelzáloggal fedezett kötvénytől az úgynevezett alárendelt, gyakorlatilag semmivel nem fedezett kötvényig terjed. Ennek komoly jelentősége van akkor, ha a kibocsátó cég fizetésképtelenné válik.

Vállalati részvényeket venni sohasem kockázatmentes vállalkozás. A 2009 júniusi General Motors csődnél a kötvényesek csak a névérték 10%-át kapták vissza, illetve lehetőséget kaptak az újonnan alakuló cégből való részesedésből.

Jelentős kötvénykibocsátóknak minősülnek magyar szinten a magyarországi bankok. Szinte minden bankban vehetünk egy-kettő-három éves banki kötvényt, valamivel magasabb kamatért, mint a betétek után kapható kamat.

Nagyon sokan nincsenek tisztában, hogy mit is vesznek, amikor banki kötvényt vásárolnak. Ezzel egy hitelkövetelést megtestesítő értékpapírt vesznek meg a banktól, amit a bank nem köteles visszavásárolni a futamidő lejárata előtt. Ezért, szemben a feltörhető bankbetéttel, ha szükségünk van a pénzünkre, kénytelenek vagyunk a piacon eladni a kötvényünket egy harmadik személynek, legtöbbször 20-30%-os mínuszt realizálva. Ezért csak akkor vegyünk bankkötvényt, ha biztos nem lesz szükségünk a pénzre a futamidő alatt és maradék nélkül megbízunk a bankban, hogy meglesz akkor is, amikor a pénzünket vissza kell majd fizetniük.

A vállalati és egyéb kötvényeknél nagyon komoly a likviditási kockázat. Például a Diákhitel-központ kötvényeit az állam garantálja, azaz kvázi állampapírnak minősülnek, mégis 2%-os hozamfelár mellett forognak, mert nagyon nehéz értékesíteni ezeket.

Fontos megnézni, hogy a kötvény rendelkezik-e valamilyen joggal, vagy kötelezettséggel. Ilyen jog lehet, hogy egy adott árfolyamon átválthatjuk, ha akarjuk a cég részvényeire, esetleg adott időpontban a lejárattól és aktuális piaci árfolyamtól függetlenül visszavásároltathatjuk a kibocsátóval, stb. Kötelezettségek közül a leggyakoribb a visszahívható kötvény, azaz ha a kibocsátónak anyagilag előnyösebb, bármikor, vagy adott dátumokban előre fix áron visszavásárolhatja a piacon lévő kötvényeit és például egy számára alacsonyabb hozam mellett újakat bocsáthat ki. A jogok növelik, a kötelezettségek csökkentik a kötvény értékét.


Ha további kérdése lenne, várjuk hívását. Ha pénzügyi tanácsadásra szeretne időpontot kérni, kérjük töltse ki kérdőívünket és pénzügyi tanácsadó kollégáink visszahívják Önt.