A jó pénzügyi tanácsadó jellemzői

A nyitóoldalon kifejtettük, mi nem pénzügyi tanácsadás. Ezen az oldalon szeretnénk Önnek segíteni, mi alapján válasszon pénzügyi tanácsadót.

 

Mi jellemez egy jó pénzügyi tanácsadót?

 

1, Szakértelem: A legtöbb embernek eszébe sem jutna, hogy megkérje a szomszédját, segítsen és hajtson végre rajta egy vakbélműtétet. Sőt, ragaszkodna hozzá, hogy a professzor, vagy legalább az osztályvezető főorvos kezei közé kerülhessen. Pedig minden orvos, még a kezdő is, legalább hat évig tanulta ezt a szakmát.

 

Mégis a legtöbb ember gond nélkül rábízza a teljes vagyonát olyan pénzügyi tanácsadóra, akinek a szakértelméről fogalma sincs. Nagyon sok pénzügyi tanácsadó olyan, mint az az angol tanár, aki csak négy leckével jár a tanítványa előtt, azaz alig tud valamivel többet a pénzügyekről, mint az, akinek tanácsot ad.

 

Nyugodtan kérdezze meg a pénzügyi tanácsadóját, milyen iskolákat végzett ezen a területen. Alapfokú végzettségnek számít az OKJ-s pénzügyi tanácsadó, talán középfokúnak mondható a tőzsdei szakvizsga és a vagyon-, alap-, portfoliókezelői szakvizsga (VAP), felsőfokúnak pedig a befektetéselemzői diploma.

 

A közgazdasági végzettség egy jó alap lehet, de fontos, hogy milyen szakon végzett valaki. Ha mondjuk vendéglátó szakon, akkor biztos, hogy remekül elvezet egy vendéglőt pénzügyileg is, de nem biztos, hogy a részvényekhez is ért.

 

Tegye fel azt a kérdést a pénzügyi tanácsadójának, hogy magyarázza el, mi az az átlagidő. Ha gondolkozás nélkül tudja a választ, akkor valószínűleg legalább alapszinten tanulta ezt a szakmát, ha a tanácsadó csak valami biztosítós gyorstalpalón vett részt, akkor kicsi az esélye, hogy tudja a helyes választ. (Az átlagidő azt mutatja meg, hogy egy állampapír, vagy állampapír-portfolió értéke mennyit emelkedik, vagy csökken, ha a piacon az elvárt hozam egy százalékkal emelkedik, vagy csökken. Ezt leginkább a hátralévő átlagos futamidő befolyásolja (innen az elnevezés). Angolul duration-nek mondják.)

 

2, Tájékozottság: A jó pénzügyi tanácsadót onnan is fel lehet ismerni, hogy folyamatosan figyeli a piacot. Kérdezze meg a tanácsadóját, mennyi ma a BUX-index, mennyi volt az elmúlt két hétben, mennyi ma az állampapír hozama (a helyes válasz egy kérdés: milyen futamidő mellett), mennyi az olaj és az arany árfolyama. Annak a pénzügyi tanácsadónak, aki egy kicsit is figyeli a piacot, kapásból kell tudnia a választ ezekre a kérdésekre.

 

3, Becsületesség: Na igen, ezt a legnehezebb megítélni egy pénzügyi tanácsadóval kapcsolatban. Az emberi megérzésen túl figyeljen arra, hogy milyen termékek felé tereli a tanácsadó. Ha mindenképpen olyan termékekre akarja rábeszélni, aminek magas jutaléka van az ő számára, akkor kételkedjen a tanácsadó egyenességében. Ha a meglévő pénzét minden áron életbiztosításba akarja betettetni Önnel, ha mindenképpen hitelfelvétel, vagy hitelkiváltás a célja, akkor nem valószínű, hogy a pénzügyi tanácsadó az Ön érdekeit tartja szem előtt.

 

4 Alaposság: A jó pénzügyi tanácsadó mindig több helyről kér ajánlatot, akár hitelfelvételről, akár állampapír vásárlásról, vagy bármi egyéb termékről van szó, hogy megtalálja Önnek a legjobb ajánlatot.

 

Reméljük, segítségére volt a választásban ez a pár sor. Ha maradt kérdése, hívjon bennünket, vagy töltse ki kérdőívünket és megkeressük Önt.