Hogyan dolgozunk?

Sok leendő ügyfelünket foglalkoztatja a kérdés, hogyan is zajlik egy ilyen pénzügyi tanácsadás, ezért röviden összefoglaljuk ezt.

 

Első lépésként időpontot egyeztetünk az ügyféllel. Mivel a legtöbb ügyfelünk munkaidő után ér rá és akkor sem szeretné már keresztül utazni a várost, ezért legtöbbször egy-egy frekventáltabb helyen lévő, könnyen megközelíthető csendes kávézóban szoktunk találkozni, ahol nyugodtan tudunk akár órák hosszat beszélgetni. Természetesen az ügyfél igényei szerint tudunk egyéb helyen is találkozni.

 

Előre megkérjük az ügyfeleket, hogy gyűjtsék össze az összes elérhető szerződésüket, kimutatásukat és minden egyebüket, legyen az akár életbiztosítás, hitel, lakáskassza, nyugdíjpénztár, bankbetét, befektetési jegy, vagy bármi egyéb.

 

Ezután egy hosszú beszélgetés kezdődik, ahol megismerkedünk az ügyféllel, a jelenével, múltjával, elképzeléseivel, jelenlegi pénzügyi helyzetével, meglévő megtakarításaival, elképzeléseivel. Felmérjük, hogy mit szeretne elérni az ügyfél, illetve hogy mit kellene elérnie.

 

Átnézzük a meglévő megtakarításokat, szerződéseket, hiteleket, átbeszéljük, hogy min és hogyan kellene változtatni. Befektetési tanácsokat adunk a meglévő vagyonra az ügyfél kockázattűrő képessége és a hátralévő időtáv(ok) függvényében. (Erről lásd bővebben a "Portfolióképzés" menüpontot.)

 

Elmagyarázzuk neki, hogy például miért jobb egy 9%-os kamatozású állampapír egy 10%-os bankbetétnél, vagy  egy 13%-os hozamú X. cég által kibocsátott kötvénynél, vagy hogy miért ne tartsa a lakásvásárlásra két-három évre félretett pénzét részvényekben.

 

Megtakarítási tervet beszélünk meg az ügyféllel a jövőjével kapcsolatban, illetve tanácsot adunk, hogyan változtassa meg a pénzügyi életét. Például megkérjük, hogy három hónapig írja az összes bevételét és kiadását a legapróbb részletekig, mert csak így derül fény arra, hogy mennyi pénz megy el feleslegesen és mire.

 

Felhívjuk az ügyfél figyelmét azokra a kiadásokra, amelyeken komoly összeget tud megspórolni. Egy drága bankszámla,  internet szolgáltatás, vagy ehhez hasonló kiadások csökkentése éves szinten százezres megtakarítást eredményez.

 

Gyakran az ügyfél valami konkrét ügy megoldása miatt (is) keresett meg bennünket, mint például a hitelei kiváltása és racionalizálása. Természetesen ezeket a kérdéseket is megoldjuk.

 

Egy-egy ilyen beszélgetés általában másfél-két óra, de az ügyfelek élvezik és hasznosnak tartják. Olyan dolgokat és lehetőségeket tudnak meg, amiről soha nem hallottak, illetve legtöbbször teljesen más szemszögből kezdik el látni a pénzügyeiket.

 

Gyakran van szükség további találkozó(k)ra, mert például hitelügyintézésben kell segíteni, vagy valamilyen papírokat kell még beszereznie az ügyfélnek. Ha az ügyfél megbíz bennünket a vagyona kezelésével, akkor ezen túl is további folyamatos kapcsolatban maradunk az ügyféllel.

 

Ezután a találkozó(k) végén megkérjük az ügyfelet, hogy amennyiben hasznosnak tartotta a találkozót és úgy érzi, hogy profitált belőle, akkor a tanácsadásért tiszteletdíjként adjon egy olyan összeget, amit örömmel és jó szívvel tud adni. (Mivel már átnéztük az eddigi megtakarításait, ekkora az ügyfelek már rájöttek, hogy mennyibe került nekik eddig a sok "ingyenes" pénzügyi tanácsadás.) Általában mindketten elégedetten köszönünk el a tárgyalás végén.

 

A találkozók előtt gyakran szorongást kelt a leendő ügyfelekben, hogy mennyibe fog ez neki kerülni és miért nem mondunk egy konkrét összeget előre. Ennek egy oka van: azt szeretnénk, hogy senki ne fizessen egy fillérrel sem többet, mint amennyit neki a tanácsadás valóban ért. Aki ugyanis elégedetten távozik, hogy a legjobbat kapta a pénzéért, az sok ismerősének fog bennünket ajánlani. Ezen túl a tiszteletdíj összege nekünk is visszajelzés, hogy mennyire tartják értékesnek a munkánk és mit kellene jobban csinálnunk. De mint az előbb említettük, ebből soha nem szokott probléma lenni.

 

Amennyiben szeretne Ön is egy időpontot kérni, kattintson ide és töltse ki a kérdőívünket.