Portfolióképzés

A portfolió nem más, mint egy-egy befektető számára összeállított, egyedi elvárások és szükségek alapján létrehozott pénzügyi termékcsomag.

A jól összeállított portfolió jól diverzifikált és figyelembe veszi az ügyfél szükségeit, igényeit, kockázattűrő képességét és felmerülő kiadásait és bevételeit is.

Ehhez szükség van egy személyes, teljes körű pénzügyi felmérésre, hogy teljes mértékben tisztában legyünk az ügyfél helyzetével.

Ennek ismeretében meghatározzuk az időtávokat, amikre a befektetések szólnak, a szóba jöhető eszközök körét. A pénzügyi vagyon egy részét könnyen mobilizálható, alacsony kockázatú eszközbe fektetjük (például bankbetét, pénzügyi vagy likviditási alap), a rövid távra szóló megtakarításokat például kötvény alapba (ilyen lehet a lakásra eltett pénz, amihez még 2-3 évig akarnak gyűjteni), a pénzügyileg hosszabb távon is (öt év felett) nélkülözhető összeget az ügyfél kockázattűrő képessége szerint esetleg részvénybe, vagy részvényt is tartalmazó alapba.

Fontos a vagyon eredete is: teljesen másként kell kezelni a folyamatosan pótlódó összeget, mondjuk egy vállalkozásból, vagy munkából szerzett felesleget, mint egy megismételhetetlen bevételt, mondjuk örökség, vagy nyeremény útján szerzett összeget.

A személyes kockázattűrő képesség szintén fontos dolog. Van, aki rosszul alszik, ha akár csak 5%-ot is vesztett a befektetésén, más élvezi az adrenalin szintjének emelkedését, amikor turbó certifikátokkal kockáztatja a pénzét, vagy a pénzének egy részét.

Amennyiben szükséges, az ügyfeleket rá kell venni előtakarékosságra, hogy a pénzügyi életüknek legyen alapja mind a jelenben, mind a jövővel kapcsolatban.

További lépés a meglévő pénzügyi termékek átnézése, rendezése, szükség esetén átcsoportosítása, vagy megszüntetése.

Várjuk hívását, hogy Önnek is segíthessünk. Ide kattintva kitöltheti a kérdőívünket és pénzügyi tanácsadó kollégáink hamarosan megkeresik Önt.