Részvényelemzés

A részvényelemzés célja tulajdonképpen a jövőbe látás, hogy eldönthessük az elemzés alapján, hogy érdemes-e vennünk, vagy eladnunk egy adott részvényt, hogyan fog változni az ára. Természetesen, ha bárki is képes lenne biztosan megmondani a jövőt, az olyan lenne, mintha megjelennének az újságban a jövő heti nyertes lottószámok: mindenki megjátszaná a számokat és így az összes telitalálatos szelvény 50 Ft-ot érne. Ennek ellenére érdemes olvasni ezeket az elemzéseket, mert ha mást nem, a piaci várakozásokat megtudhatjuk belőlük. Négy fő irányzata van az előrejelzésnek, szakzsargonnal élve a fundamentalisták, a chartisták, a hatékony piac hívei és a magyarul talán tömegviselkedésen alapuló elemzésnek fordítható iskola.

Fundamentális elemzés:

A fundamentalista elemzők egy-egy cég fundamentumait, azaz pénzügyi kimutatásait, jelentéseit, várható piacnyeréseit, vagy vesztéseit, a vállalat konkurenciáinak tevékenységeit elemzik, hasonlítják össze és így próbálnak meg alul-, vagy túlárazott részvényekre bukkanni. Ezután az elemző megmondja, hogy szerinte mennyit kellene érnie a részvénynek rövid, vagy hosszú távon, bízva abban, hogy ezt a piac is előbb-utóbb észreveszi és korrigálja a részvény árát.

Technikai elemzés:

A technikai elemzők kizárólag az árkijelző táblát (azaz mostanában a monitort) figyelik (innen a nevük, az angol chart szóból). Őket nem érdekli egy részvény értéke, csak a piaci ára. Szerintük egy-egy ponton, ahol sokan vettek részvényt, ellenállási pont alakul ki. Ha valaki az adott áron vett részvényt, aminek utána bezuhant az ára majd újra emelkedve eléri ezt a pontot, megkönnyebbülten eladja. Ugyanígy, amikor emelkedés után vált csökkenésbe a piaci ár, az adott ponton vásárolni kezdik az adott részvényeket, mert már megvételre alkalmasnak tartják. Ha sokan vannak így egy adott ár mellett, akkor megakadályozzák, hogy az ár akár felülről, akár alulról könnyedén áttörje ezeket a támaszokat. Ezért egy chartista a trendfordulókat és a támaszpontokat keresi és akkor vásárol, vagy ad el, ha szerinte olyan hullám következik, amit érdemes meglovagolni. Komplikáltnak tűnő grafikonokat rajzol, japán gyertyákkal, zászlókkal és egyéb alakzatokkal. A technikai elemzésekkel komoly pénzeket lehetett keresni a múlt század ötvenes éveiben, amikor igaz volt, hogy a kisemberek alkották a piac 80-90%-át, akik valóban támaszokat hoztak létre. Jelenleg a piacot 80-90%-ban gigászi alapkezelők adják, akik nem feltétlen reagálnak hasonló módon. Ez különösen igaz egy olyan kicsi piacra, mint a magyar. A magyar részvények 70%-a még mindig külföldi alapkezelők kezében van, akik egy-egy komolyabb vásárlással, vagy eladással nagyon ki tudják lengetni az árakat.

Hatékony piacok hívei

A hatékony piac hívei szerint a piaci árba már beépült minden lényeges információ, azaz a piac saját maga hatékonyan meghatározza a részvény árát, a sok piaci szereplő miatt helyesen vannak árazva a részvények, ezért kár mindenféle elemzéssel bajlódni, nem lehet annyit keresni velük, mint amennyibe kerül az előállításuk. Azt szokták a hatékony piacok hívei szemére vetni, hogyha senki nem foglalkozna elemzéssel, mert felesleges, akkor mitől lenne hatékony a piac, hiszen senki nem tudná, mennyi egy részvény reális ára.

Emberi viselkedés elemzése

Ez a legfiatalabb ágazat, az emberi viselkedést megfigyelve akar profitot elérni a piacon, mivel a piacot alkotó eladók és vevők nagy kilengésekkel túlreagálják a dolgokat. Emelkedés esetén eufóriába esnek és indokolatlanul magasra feltornázzák az árakat, ugyanígy esés esetén pánikba kerülve jóval a reális ár alá verik az árakat, amit később korrigál a piac. Angol elnevezése a
behavioural finance, magyarul leginkább a pénzügyi viselkedéstan elnevezés terjedt el.