Vállalati pénzügyek

Egy-egy cég pénzügye igen összetett, itt csak egy példát szeretnénk vázlatosan bemutatni, egy beruházás megtérülésének elemzését.


Egy új termék piacra dobását meg kell előznie egy alapos piackutatásnak. Itt meg kell határozni a termék értékesítési potenciálját évekre lebontva, a várható eladási árat, a szükséges beruházás nagyságát, az állandó és változó költségeket. Ezeket több évre előre érdemes felmérni, hiszen például a konkurencia belépésével csökkenteni kell pár éven belül az eladási árat.


A piackutatás az elemzés legfontosabb része, a vállalati elemzéseknél fokozottan igaz a GIGO-elv, a garbage in-garbage out, azaz ha szemetet adunk meg bemenő adatoknak, a kimenő adat sem lesz több értéktelen szemétnél.


A tőkeszükség meghatározásánál figyelembe kell venni a termeléshez szükséges forgótőke igényt is.


Ezután meg kell határozni az üzleti lehetőségtől elvárt hozamot, amivel diszkontáljuk a befolyt pénzt. Ezt érdemes a kockázattal súlyozni, hiszen ha a cég új területre lép, nagyobb megtérülést vár el, mint a jelenlegi, bejáratott piacán.


Ezt követően a nettó jelenérték, jövedelmezőségi index, belső megtérülési ráta, diszkontált megtérülési idő valamelyikével (vagy mindegyikével) megnézzük, hogy pozitív-e a beruházás, azaz nyereséget hoz-e a cégnek.


Ezután érdemes érzékenységvizsgálattal, vagy egyéb módszerrel (forgatókönyv elemzés, Monte-Carlo szimuláció, nyereségküszöb-vizsgálat, stb.) megvizsgálni, mi történne, ha például 10%-kal csökkenne az eladási ár, 5%-kal nőne a bekerülési ár, 10%-kal kevesebbet sikerül értékesíteni évente, stb.

 

Amennyiben segíthetünk Önnek céges pénzügyeiben is, kérjük hívjon bennünket egy találkozó időpontjának egyeztetéséért.